Tandvård och fluor

Med detta inlägg vill jag ta upp ämnet tandvård och vikten av en god tandvård. Har alltid haft rätt sköra tänder och fått veta att man måste använda sig av tandkrämer och munskölj som innehåller fluor. Denna rekommendation har jag givetvis följt och inbillat mig själv om att fluor är lika med god tandvård. Denna övertro på fluor tror jag de flesta har, vilket inte är så konstigt i och med att det är denna information som vi blir matade med. Idag är jag minst sagt skeptisk till att dra likhetstecken mellan god tandvård och fluor och jag ska givetvis berätta varför. Vi kan börja med att det inte finns någon vetenskaplig studie som visar på att fluor minskar karies, tvärtom har man kunnat visa att höga halter av fluor ökar hål i tänderna. Fluor som tillsätts i tandkrämer och i dricksvatten är en biprodukt från bland annat aluminiumtillverkning och började tillsättas då processen att göra sig av med natriumfluorid var för kostsamt. Mycket finns att läsa om ämnet för den som är intresserad. Visst, då jag inte är kemist kan jag inte med säkerhet påstå att fluor är direkt skadligt, men för egen del använder jag inga produkter innehållande ämnet i min tandvård och jag har inte fått ett enda hål sedan jag slutade använda det. Det kan tyckas märkligt att hela tandläkarkåren påstår att fluor är nödvändigt för en god tandvård. Jag finner ingen förklaring, men tycker heller inte att det är värt att chansa och använda gifter för att bli av med karies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *